DIY with JENNY

lauantai 28. helmikuuta 2015

Naurettavan helppo DIY käsi- ja vartalokuorintamömmö

Mulla on tapana tehdä joululahjaksi oman ja avokin suvun naishenkilöille sekä joillekin kavereille itse jotain kauneuteen tai ihonhoitoon liittyvää. Parisen vuotta sitten tehtailin muutaman tällaisen käsi/vartalokuorintamömmön (no joo tää "mömmö" ei ehkä ole mikään maailman imartelevin sanavalinta, mutta en millään keksi muutakaan :D), jonka ajattelin nyt jakaa teidän kanssanne. :) Itse kaikenlaisten käsitöiden harrastajana arvostan aina kaikkea itse tehtyä ja mielestäni sellaiset ovat parhaimpia lahjoja! Nyt on joulu jo mennyt, mutta tämä nyt ei ole niin jouluinen juttu, etteikö sitä voisi tehdä muulloinkin lahjaksi tai vaikka ihan itselleen.



Tätä siis hierotaan käsiin ja/tai vartalolle ja huuhdellaan pois. Jää ihanan pehmeä iho. :) Vastaavaa voi kokeilla tehdä hienojakoisemmasta sokerista tai suolasta kasvoille, normaali sokeri on vähän turhan karkeaa herkälle kasvojen iholle.


Tämä on niin helppo tehdä, että ihan naurattaa. Ohje tulee kaikeessa yksinkertaisuudessaan tässä:



Ja minä käytin purkittamiseen ja etiketöintiin:


Noin! Homma on niinsanotusti purkissa! (Vitsi oli omakeksimä) Muista tietenkin mainita purkissa myös tärkein, tuote on itsesi tekemä ;)



Koordinaatit tarvikkeiden hankkimiseen:

Mömmö:

Eteeristä öljyä saa esim Ruohonjuuresta, itselläni tämä Frantsilan sitruunan tuoksuinen öljy.

Elintarvikeväri on tähän ehkä jo vähän hifistelyä, mutta jos haluaa mömmöön väriä, elintarvikeväriä saa ainakin apteekeista. Sen annostelun suhteen kannattaa olla tarkkana, jos sitä on liikaa, se voi värjätä ihoa.

Baby Oilia olen ostanut Tokmannilta, saa myös tavarataloista ja no kaikkialta varmaan mistä saa vaippoja sun muuta vauvatarviketta.


Pakkaus:

Tarrapaperi on jostain itselleni kulkeutunut, vastaavaa voi ostaa esim kirjakaupasta, olettaisin, että askartelukaupoista saa myös. Jos et luota oman vapaan kätesi taiteelliseen kykyyn etiketin designissa, Voit tulostaa etiketin tarrapaperille (tässä tapauksessa muista tarkistaa, että paperi soveltuu tulostamiseen).

Lasipurkkeja ei ole hankala löytää. Tuollaisia pieniä hillopurkkeja myydään esim. tavarataloissa, Prismoista sun muista, joistain sisustusliikkeistä...  Nämä kuvissa näkyvät ovat jostain perus mitä-et-täältä-löydä-et-tarvitse-romukaupasta.

Naru käsityöliikkeestä, leimasimet Granitista.



Äitini on jo kahteen otteeseen palauttanut tyhjän purkin ja toivonut siihen täytettä :D, eli ilmeisen tykätty lahja ollut meillä päin ;)

Terkuin
Jenny

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Kuteesta koriksi

Kaikenkokoiset kudekorit on iisi tapa aloittaa trikookuteella virkkaus. Tässä ei myöskään tarvita erityistä sorminäppäryyttä, joten vähän käsistään kömpelömpikin onnistuu! Yksinkertaisen korin osaamis- ja ominaisuusvaatimuksena on normaali kiinteä silmukka (jos ei ole hallussa, siihen tutorialvideo tässä postauksessa), vähän käsivoimia ja isompia koreja värkätessä kärsivällisyyttä.

Jos kude ei ole tuttu materiaali, voit lukaista aikaisemman postaukseni "kudehommia", jossa kerrotaan vähän mitä se kude on, mistä sitä saa, paljonko se maksaa jne.

Tarvitsin itselleni suurta kudekoria, jossa säilytän alituiseen kasvavan lankakeräröykkiöni. Tein siitä samalla videotutoriaalin. Eli tässä kudekori alusta loppuun, olkaatten hyvät! Tuo pohja ei ole ehkä ihan täydellisen tasainen, enkä tee sitä oikeastaan minkään erityisen ohjeen mukaan, mutta videon alla kuitenkin ohje siihen miten juuri tämän korin kohdalla tein. Oma käsiala varmasti vaikuttaa myös siihen, millä ohjeella tuo pohja kannattaa tehdä ja kuinka usein lisätä silmukoita. Omasta mielestäni pohjan ei tarvitse edes olla mitenkään prikulleen täydellisen tasainen, koska sitä ei edes näe lopputuloksesta. Tai sitten vaan selittelen höpöhöpöä, kun en vaan osaa tehdä siitä suoraa. :D Eli:


Suuri kudekori kahvoilla

Tällanen olis tarkotus tehdä:


Virkkuukoukku 10 mm
Kudetta 2,4 kg
Pohja 13 kerrosta, 40 cm
Korkeus 20 kerrosta, 29 cm


Ja näin homma hoituu kokonaisuudessaan:


Ja niille, jotka eivät jaksa katsoa videota eivätkä tarvitse ihan niin yksityiskohtaista ohjeistusta, tässä päävaiheet:

1. Tee aloitussilmukka ja luo siihen 10 kiinteää silmukkaa


2. Kasvata ympyrää haluamasi kokoiseksi tekemällä ensin jokaiseen kymmenestä aloitussilmukasta kaksi kiinteää silmukkaa ja lisää kierroksilla silmukoita seuraavasti:


3. Kun pohja on haluamasi kokoinen, tee yksi kierros virkkaamalla kiinteä silmukka silmukan takalankaan ja silmukan takana kulkevaan lankaan:


4. Jatka virkkaamalla normaalisti aina yksi kiinteä silmukka yhteen silmukkaan ja jatka tätä kunnes kori on halutun kokoinen.

5. Päättele langanpäät neuleen sisään esimerkiksi suurella parsinneulalla.

Jos haluat tehdä koriin vielä kahvat ja/tai reunaa vahvistavan "päättelykierroksen", ne näytän yllä löytyvällä videolla. Kahvojen tekeminen alkaa videolla kohasta 7:43 ja korin reunaa vahvistava "päättelykierros" kohdasta 10:50.

Jos haluat tehdä toisen värisellä kuteella koriin jotakin kuviota täältä löytyy postaus, josta löytyy langanvaihtoon videotutorial. Kuvioiden tekemiseen sellainen vinkki, että kannattaa miettiä jo pohjaa tehdessä, haluaako tehdä kuvioita ja millaisia, jotta silmukkamäärä menee kuvioon tasan. Esimerkiksi tuohon "kolmiokuvioon" tarvitaan neljällä jaollinen määrä silmukoita ja tuohon isomman korin pylväisiin kolmella jaollinen. Tai sitten voit tehdä kuten minä: en suunnittele oikeastaan mitään etukäteen ja katson sitten jo virkattuani minkämoista kuviota työssä olevilla silmukoilla saan aikaiseksi. :D Näidenkin korien kohdalla laskeskelin silmukat ja mietin vasta sitten loppusuoralla millaisen kuvion siihen voisi tehdä :D


Keskikokoinen kolmioreunainen kori



Virkkuukoukku 8 mm
Kudetta 885g
Pohja 8 kerrosta, 24 cm
Korkeus 21 kerrosta, 25 cm

Kolmiokuvio on tehty seuraavasti:



Korissa silmukat eivät ole aivan pystysuorassa päällekkäin vaan neule kallistuu hieman oikealle. Olen itse havainnut, että tästä syystä symmetristen kolmioiden tekemiseksi kannattaa tehdä kuvio ylläolevan mukaan.


Pieni kori




Virkkuukoukku 7 mm
Kudetta 165g
Pohja 4 kerrosta, 13 cm
Korkeus 7 kerrosta, 8 cm

Tämä kori on tehty tuollaisesta raidallisesta kuteesta ja kun se loppui kesken niin lopun tein mustalla. ;P




Toivottavasti joku innostui tekemään näitä superhelppoja sisustuskoreja :)

Terkuin
Jenny

sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Johto ja lanka

Käväisin viime marraskuussa kädentaitomessuilla ja bongasin sieltä satojen osastojen (siis ei moro mikä määrä niitä oli useassa eri tilassa!) merestä Molla Millssin osaston. Siis aivan valloittava! Innostuin kaikista osastolla olevista ihanista ja moderneista virkatuista kuoseista ja kuvioista niin, että laitoin rahat tiskiin ja ostin omakseni Virkkuri-kirjan (- virkkuutöitä kotiin ja käyttöön, eli ensimmäinen Virkkuri-kirja). Tulen varmasti tekemään useita juttuja kirjan ohjeilla ja laittamaan niistä kuvia tänne bloginkin puolelle.

Kaivattiin sängynpäätyyn kunnollisia lukulamppuja ja nämä Ikean lamput tarvitsivat omasta mielestäni vähän tuunausta sekä hieman vähemmän Ikeamaista ilmettä. Virkkailin siis lampun johtoon Virkkuri-kirjan ohjeilla tällaisen sympaattisen raidallisen johdonpäällisen tuomaan vähän ilmettä sängynpäätyyn. :)


Sängynpäädystä voisin kanssa vähän tarinoida, koska se on myös omaa DIY-tuotantoa. :D Haluttiin aikoinaan tähän kämppään muuttaessa jotain väriä valkoisiin vuokrakämpän seiniin ja kekkaisin tällasen värikkään suuren sängynpäädyn. Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan tehty ihan vaan maalamalla seinämaalilla OSB-levystä, jota käytetään normaalisti rakentamisessa ilmeisesti jossain seinän sisällä (ite en tiedä rakentamisesta mitään, joten kertokaa vaan joku viisaampi lisää tämän käyttötarkoituksesta jos tiedätte :D). Ilmeisesti tätä yleensä ostetaan tyyliin sadoittain ja Byggmaxissa vähän ihmeteltiin kun kerrottiin, että halutaan ostaa 1 kpl. :D Siitä sit vaan sahailtiin sopivan kokoinen ja leikkaa-liimaa periaatteella oikean kokoinen (sängyn taakse piiloon jää levynpalojen liitoskohta), maalia pintaan ja siten tuohon tuollaiset muoviset listat "kehyksiksi". Tuo siis ei ole kiinni sängyssä eikä seinässä vaan ihan vaan nojailee tuohon seinään.

Tässä seuraavassa kuvassa näkyy mielestäni kivasti kuinka tuo johto muuttaa vähän tuota ilmettä, kun vertaa tuohon oikeanpuoleiseen päällystämättömään johtoon. En siis malttanut olla esittelemättä tätä johdonpäällistä heti kun sain tuon ekan tehtyä, mutta tämähän meni ihan kivasti niin sai tuollaisen vertailukohteen samaan kuvaan. :)


Seuraava visio (mulle tulee siis näitä aika usein :D) olisi joku vanhasta käytetystä ja kuluneesta puulaudasta tehty sängynpääty, johon mun mielestä käy tosi kivasti tollainen mustavalkoinen johto. :)



Ja tässä johdonpäällisen matskut: 2mm virkkuukoukku, puuvillalankaa ja Virkkuri. Aikamoista näperrystä noin ohuen langan virkkaaminen noin pikkuruisella koukulla. Tätä ennen virkkailin juuri kudekoreja, jossa on vähän järeämmät otteet. :D



Langoista sen verran, että Virkkurissa Molla Millsin ohjeessa tähän on käytetty kalalankaa. Itselläni oli vähän vastaavanlaista ja edullisempaa puuvillalankaa, joten virkkailin siitä. Kalalanka on melko kallista, kilon rulla maksaa yli 20 euroa. O_o Molla Millssillä on myös oma nimikko-kalalanka (tämä on siis Suomen langan liina kalalankaa vastaavaa lankaa, mutta värimaailma on hieman erilainen) ja Mollan kalalankaa saa pienemmissäkin 100 gramman rullissa, joka on ihan kätsyä, koska tuollainen kilon rulla on melko iso! Suomen langan Liina kalalankaa saa käsittääkseni myös 500 gramman rullissa, mutta olen lähinnä bongannut lankakaupoista noita kilon rullia.

Minulla tosiaan oli tuollaista edullisempaa puuvillalankaa, mutta yhden syyn sen edullisuuteen näkee alla olevasta kuvasta (jos tiirailee tarkasti :D). Halvempi versio paljon löysempikierteistä verrattuna kalalankaan. Tiukkakierteisempi lanka on kestävämpää ja lujempaa kuin löysäkierteinen lanka, ja se ei esimerkiksi nyppyynny niin helposti. Tällaisessa johdonpäällisessä ei tässä speksillä liene niin paljon merkitystä, kuin esimerkiksi laukkuja tai muuta kovemmassa käytössä olevia juttuja virkatessa.


Kävin toissaviikolla Tampereen Verkatehtaalla (vai onko se Verkaranta?!) kuuntelemassa, kun Molla kertoi Virkkuri-kirjojen tekemisestä ja yleisesti työstään käsityöläisenä. Oli todella mielenkiintoista kuulla mitä kaikkea käsityökirjan tekemiseen kuuluu ja mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon! Lisäksi Molla on valloittava tyyppi. :) Satuin olemaan sopivasti hollilla, kun Molla sanoi, että hänen näytille tuomansa lankakerät saa joku viedä mukanaan ja kerkesin nappaamaan tuollaisen vaaleanharmaan Molla-kalalankarullan. Saa nähä minkälaisen kohtalon lanka saa. ;)





Virkkurissa on kyllä tosi monia ihania ja nykyaikaisia ohjeita ja kirjaa on ilo lueskella, koska se on niin kauniisti toteutettu. Seuraavaksi varmaankin virkkailen kalalangasta "penaalin" pitämään lankakoppaan kertyneet puikot ja virkkuukoukut ojennuksessa. ;)

Terkuin
Jenny

sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Magneettimania

Askartelin paskartelin tässä taannoin tällaisia todellä kätsyjä reseptimagneetteja, joihin laitoin usein tekemieni juttujen reseptit. On meinaan kätevä ottaa resepti leipomisen ajaksi ovesta leivointapöydälle ja laittaa takaisin talteen jääkaapin oveen. Olen nähnyt tällaisia reseptimagneetteja samalla idealla kaupoissa, mutta näppäränä plikkana ajattelin tehdä omia juuri haluamillani resepteillä. 


Nämä on todella easy peasy väkertää, keräile lähettyville seuraavia tuotteita ja tarvikkeita:


Kun olet haalinut kasaan yllä olevat tarvikkeet, toimi seuraavasti:

1. Raapusta haluamasi resepti paapperille (voi tietty myös tulostaa jos ei omaa käsialaansa viitsi läntätä jääkaapin oveen)
2. Liimaa paperi kiinni muoviläpyskään
3. Liimaa vanha kunnon kontaktimuovi reseptin päälle päälle suojaamaan paperia törttöisiltä sormilta
4. Liimaa sopivan kokoiseksi saksittu magneettipalanen reseptiläpyskään (muista tarkistaa että liimaat magneetin oikein päin!)
5. Iske magneetti jääkaapin oveen ja ihastele


Samalla vauhdilla liimailin magneettilevyä myös tuollaisiin pieniin puisiin pyykkipoikiin ja halkaistuihin viinipullon korkkeihin. Ihan kivan näköisiä, vai mitä?


En nyt kuollaksenikaan muista mistä olen hommannut tuota leikattavaa magneettilevyä, mutta ainakin e-baysta saa vastaavaa, uskoisin myös, että askartelukaupoista löytyy! Kertokaa ihmeessä kommenteissa, jos teillä on tiedossa joku hyvä mesta, mistä tuota saa.

Ja tähän samaan hengenvetoon voisin myös kehaista noita pieniä pyöreitä magneetteja, joita olen myös ostanut e-baystä naurettavan halpaan hintaan. Noita pieniä pirulaisia ei saa jääkaapin ovesta ilman kunnon kynsiä irti, joten pysyy kyllä järeemmätkin liput ja laput jääkaapin ovessa.


Mun magneeteissa olevia reseptejäkin muuten saa ihan vapaasti käyttää jos alkoi kiinnostaa ja jos saat selvää. :D Kauraleipästen reseptin olen joskus ottanut talteen jonkun kaurahiutalepurkin kyljestä. Se on myös superhelppo, superhyvä ja supernopea pyöräyttää jos tulee vaikkapa yllärivieraita! Kaikki aineet vaan sekaisin ja taikina pyöreiksi lätyiksi pellille ja uuniin. Sämpylöiden ohjeen olen saanut äidiltäni, sen alkuperästä en osaa yhtään sanoa, mutta ihan pirun hyvän sämpyläohjeen on joku kehitellyt. ;)

Kertokaa ihmeessä jos innostuitte kokeilemaan joko magneettien askartelua tai vaikka kauraleipäsiä ;)

Terkuin
Jenny

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kudehommia

Trikookuteesta on moneksi! Ensinnäkin se on ekologinen materiaali, sillä usein se on tehtaiden ylijäämästä leikattua trikookudetta. Voit myös kierrättää itse vanhoja teepaitoja tai muita puuvillavaatteita ja leikata ne kuteiksi, ja pelastat samalla maailmaa trikookudemetri trikookudemetriltä. ;D Trikookude on todella monipuolinen materiaali erilaisiin pieniin ja isompiin sisustusjuttuihin. Perinteisestihn kuteesta on tehty kangaspuilla räsymattoja, mutta itse kun en kangaspuihin ole niin perehtynyt, kerron ja näytän lähinnä mitä kuteesta voi saada aikaiseksi virkkaamalla.



Jos nyt mietit itseksesi, että mikä ihmeen trikookude, tässä pieni

Trikookudeopas

Mistä sitä saa?


Jos et halua leikellä vanhoja teepaitojasi kuteeksi, sitä voi myös ostaa. Käsityö- ja lankakaupat myyvät trikookudetta ja itse ostin viimeksi kudetta Tampereen Lielahdessa sijaitsevasta Lankamaailmasta. Sellaisena hetkenä kun en ole viitsinyt poistua keskustaa pidemmälle, olen ostanut kudetta myös Tampereen keskustasta Taitoshopista (hinta toki oli vähän korkeampi). Monet verkkokaupat myyvät myös kuteita, esimerkiksi aiemmin mainittu Lankamaailma ja Lankava. Muista tsekata postikulut ennen tilaamista! Itse tykkään enemmän käydä ihan hypistelemässä kuteita, sillä esim. paksuus voi vaihdella paljonkin ja näyttö ei aina toista värejä oikein.




Missä muodossa sitä myydään ja paljonko se maksaa?


Kude on hinnoiteltu yleensä painon mukaan. Kuteen hinta vaihtelee esimerkiksi värin mukaan ja hintaan vaikuttaa myös se, ostatko kuteen valmiiksi kerittynä vai vyyhdeissä.



Useimmiten kude myydään tällaisissa yllä olevan kuvan mukaisissa vyyhdeissä, jotka ovat kunnon pain in the ass keriä. Itsellä palaa pinna useaan kertaan yhtä vyyhtiä selvittäessä ja siinä hommassa sellainen käsitöiden tekemisen meditatiivinen vaikutus on todella kaukana. Vyyhdit kannattaa kuitenkin keriä ennen virkkauksen aloittamista, jotta voi sitten siinä virkatessa nautiskella siitä virkkaamisen meditatiivisesta puolesta ja keskittyä itse asiaan. Tosin varoituksen sananen tähänkin kohtaan voi olla paikallaan: varsinkin paksun kuteen virkkaaminen ei ole mitään näpertämistä, vaan siihen saa ja joutuu käyttämään ihan kunnolla voimaa. Kyllä siinä käsi väsyy. Olenpa joskus ihan hikoillutkin paksua kudetta virkatessa niin että on meinannut virkkuukoukku lipsahtaa kädestä, hehe :D. Virkkuukoukun poikki napsahtaminenkaan ei ole mitenkään tavatonta. Että jos kaipaat jotain meditatiivisempaa harrastusta, kuteen virkkaaminen ei välttämättä ole sinulle. :D

Luonnonvalkoinen eli valkaisematon sekä värillinen kude ovat yleensä halvimpia ja viimeksi ostin omia hermojani säästääkseni valmiiksi kerittyä valkaisematonta kudetta hintaan 8,5 €/kg. Vyyhdeissä sama taisi maksaa 8 €/kg. Mustaa kudetta ostin vyyhdissä hintaan 9 €/kg (valkaistu valkoinen saman hintaista). Värilliset maksoivat vyyhdeissä 8 €/kg. Itse olen siis ostanut trikookudetta 8€/kg - 14€/kg hintaan.

Niinkuin missä tahansa virkkaus- tai neulontaohjeissa (myös tästä blogista löytyvistä ohjeista) on yleensä merkittynä koko työhön menevän kuteen määrä painossa.

Olen muuten huomannut, että luonnonvalkoinen kude on usein (tai siis omalla kohdalleni jokaisen ostamani kudevyyhdin kohdalla) paksumpaa kuin musta tai värillinen kude, osaako joku fiksumpi kertoa mistä se johtuu?




Mitä siitä voi tehdä? Ja miten?

Kuteesta voi tehdä esimerkiksi erilaisia sisutuskoreja, mattoja, tyynynpäällisiä, pannunalusia.. No ihan mitä nyt vaan keksii. Itse olen tehnyt koreja ja yksi matto on juuri työn alla. Näistä tutoriaaleja tulossa tuota pikaa!



Kudetta virkataan paksulla virkkuukoukulla. Itse olen virkkaillut paksumpaa kudetta 10mm koukulla ja ohuempaa 7mm tai 8 mm koukulla. Koukut maksavat materiaalista riippuen parista eurosta 10 euroon.

Eri kokoisia virkkuukoukkuja

Perus ketjusilmukan ja kiinteän silmukan moni varmaan muistaakin sieltä ala-asteajoilta, mutta jos jollakulla on päässyt unohtumaan, tässä tutorialvideo esm. juuri näihin edellä mainittuihin silmukoihin. Videolla näytetään myös miten käännytään neliskanttista neulosta tehdessä ja miten vaihdetaan väriä.

Perussilmukat, kääntyminen ja värin vaihto



Tähän loppuun vielä muutaia kuvia kudekoreista, joita olen iltojeni ratoksi virkkaillut. Kudekorin tutoriaali tulossa pian.

Suuri kori (halkaisija 42 cm) ja keskikokoinen kori (halkaisija 25 cm) 

Pieni kudekori (halkaisija 13 cm)

Koriin voi tehdä myös kätsyt kantokahvat


Ei muuta kun kudeostoksille, mars! :)

Terkuin
Jenny